Uitvaart

Dilemma: beginnen met sparen, of een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaart kan veel geld kosten. En omdat we het leven niet altijd zelf in de hand hebben, kan dit erg plotseling in uw leven komen. Dan is het fijn als u het vooraf financieel goed geregeld heeft.

Misschien denkt u; “Ik sluit geen uitvaartverzekering af. Ik spaar liever zelf voor mijn uitvaart.” Dat is een begrijpelijke gedachte. En als u al genoeg spaargeld heeft, is het inderdaad niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Maar dat geldt pas als u al spaargeld heeft.

Wij laten u zien waarom beginnen met sparen voor een uitvaart in de meeste gevallen niet voordeliger is dan het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Nu verzekeren betekent direct volledig verzekerd

Als u vandaag een uitvaartverzekering afsluit bent u direct voor het verzekerde bedrag verzekerd. Stel, u komt over een jaar plotseling te overlijden, dan kunnen uw nabestaanden direct aanspraak maken op de uitvaartverzekering. Ook al heeft u pas een jaar premie betaald. Dit is wel afhankelijk van uw gezondheid bij het afsluiten van uw verzekering. Hiervoor stellen wij u gezondheidsvragen.

Stel dat u hetzelfde bedrag wat u aan premie zou betalen, maandelijks stort op uw spaarrekening, dan heeft u volgend jaar niet voldoende geld gespaard om uw uitvaart te betalen.

Uw uitvaartverzekering is altijd toegankelijk, een spaarrekening niet

Bij het melden van een overlijden, gaan wij als uitvaartverzekeraar meteen voor u aan de slag. Uw nabestaanden krijgen een bedrag uitgekeerd, of de uitvaartverzorger factureert de kosten direct aan ons. Dit is afhankelijk van het pakket dat u heeft gekozen. Als u vragen heeft over uw pakket, dan staat een adviseur voor u klaar om u te adviseren bij het kiezen van een uitvaartverzekering.

Bij het melden van een overlijden aan de bank, worden de rekeningen vaak direct geblokkeerd. De spaarrekening is dan niet toegankelijk voor nabestaanden. Het verschilt per bank wat er moet gebeuren om de rekeningen weer beschikbaar te maken. In veel gevallen betekent dit dat de nabestaanden de uitvaart moeten voorschieten, totdat de rekeningen opengesteld zijn voor de executeur. De executeur is degene die de verantwoordelijkheid neemt voor het organiseren van de uitvaart.

Kiest u ervoor om uw uitvaartkosten te sparen op een spaarrekening bij uw bank? Dan is het verstandig om na te gaan wat de werkwijze van uw bank is, nadat een overlijden is gemeld. Zoek hiervoor naar ‘Nabestaandenservice’ bij uw bank.

Bij De Consumentenbond leest een overzichtelijk artikel over het onderwerp bankrekening en overlijden.

 

Een verzekering kan automatisch meegroeien, een spaarrekening niet

Ieder jaar veranderen de kosten van een uitvaart. Het is dus lastig om nu in te schatten hoeveel geld u straks voor een uitvaart nodig heeft. Bij een uitvaartverzekering heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een verzekering die mee verandert met deze stijgende kosten. Verhoging, noemen we dat.

Als u zelf spaart voor een uitvaart, dan gebeurt dit niet automatisch. Kiest u er toch voor om te sparen, houd dan rekening met deze jaarlijks stijgende kosten en pas uw spaarbedrag hier zelf op aan.

 

Heeft u al voldoende spaargeld?

Een gemiddelde uitvaart kost € 7.500. Dit bedrag is afhankelijk van uw uitvaartwensen. De kosten kunnen ook nog sterk verschillen per gemeente en hangen af van of u begraven of gecremeerd wilt worden. Wilt u berekenen of u op basis van uw wensen voldoende spaargeld heeft? Bereken dan uw uitvaartkosten. Heeft u voldoende geld op uw spaarrekening staan om de kosten van de uitvaart zelf te betalen? Dan is een uitvaartverzekering dus niet nodig.

Goed om bij stil te staan als u uw uitvaart zelf wilt betalen

  • Houd rekening met een bedrag rond de € 7.500 dat wordt afgeschreven van uw spaarrekening.
  • Als u een gezamenlijke spaarrekening heeft, bespreek dit dan met uw partner.
  • Denk goed na over andere spaardoelen, zoals vaste lasten voor uw huis bijvoorbeeld of uw spaarpot voor de studie van uw kind
  • Leg uw wensen duidelijk vast om onnodige extra zorgen bij uw nabestaanden weg te nemen. Geef dus ook aan dat u een spaarrekening heeft voor uw uitvaart. Dit kan bijvoorbeeld in ons gratis Wensenboek.

 

Gezondheidsvragen

Houd er rekening mee dat wij u bij het afsluiten van een verzekering een aantal gezondheidsvragen stellen. Een uitvaartverzekering is een levensverzekering. Dat betekent dat wij verplicht zijn uw overlijdensrisico in te schatten. Heeft u bijvoorbeeld een aandoening of een ziekte, dan kan dit van invloed zijn op uw premie of verzekering. Heeft u hier vragen over, stel ze ons dan gerust.

 

Wij zijn er niet alleen om u te verzekeren

Adviseurs kunnen u en uw nabestaanden op alle vlakken rondom een uitvaart assisteren en adviseren. Het blijft dus niet bij het betalen van een premie en het uitkeren van een verzekering.

Zo kunt u bij uw adviseur terecht voor:

  • Advies over het verzekeren van uw kind(eren)
  • Het vastleggen van uw wensen
  • Tools voor het aangaan van een gesprek over doodgaan
  • Inspiratie rondom de uitvaart
  • Extra hulp aan nabestaanden als hier behoefte aan is

Wij doen meer dan je polis opmaken. Wij analyseren je risico’s en volgen je gezins-en/of bedrijfssituatie op de voet. Onze ervaring in verzekeringen hielp al honderden klanten.

Maak nu een afspraak

Calculator laden...