Wonen

Woonhuisverzekering
Om je huis en haard goed te verzekeren zijn er grofweg twee mogelijkheden: een opstal- en een inboedelverzekering. Met een opstalverzekering verzeker je het woonhuis zelf en alle roerende zaken die daarbij horen. Een inboedelverzekering dekt alle schade aan je bezittingen die in huis aanwezig zijn. Maar voordat je deze verzekeringen afsluit, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op kunt letten. Asstabe helpt je op weg bij je keuze voor de juiste woonhuis verzekering.

Woonhuis Haaften

Inboedelverzekering
Met een inboedel verzekering dek je de financiële gevolgen van schade aan je inboedel. Bijvoorbeeld door brand, storm, vandalisme, rook en water. Ook bij diefstal van je bezittingen keert de verzekering een bepaald bedrag aan je uit. Het gaat uitsluitend om roerende zaken in huis. Wordt op vakantie je fototoestel gestolen, dan krijg je de kosten daarvan dus niet vergoed door een inboedelverzekering.

Meestal worden je spullen tegen nieuwwaarde verzekerd. Maar dat betekent niet automatisch dat je altijd de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd. Er geldt vaak een afschrijving, waardoor de uitkering lager kan uitvallen.

Je hebt bij een inboedel verzekering keuze uit een aantal dekkingen:

  • Basis: brand, blikseminslag, waterschade, diefstal en vandalisme.
  • Uitgebreid: Met aanvullingen voor bijvoorbeeld schroei- en smeltschade, schade aan de inhoud van de vriezer of koelkast bij stroomuitval, hak- en breekwerk voor het opsporen van defect aan waterleiding en diefstal van tuinmeubilair of tuingereedschap.
  • Allrisk: Verzekert ook ‘elk plotseling en onverwacht van buitenkomend onheil’. Maar schade door oorlog, natuurrampen en terrorisme zijn standaard uitgesloten.

Vaak vallen kostbaarheden als antiek, kunst of audiovisuele apparatuur onder de ‘gewone’ inboedelverzekering. Maar deze bezittingen zijn dan voor maximaal een paar duizend euro gedekt. Heb je veel waardevolle spullen, dan kan het verstandig zijn om je bij te verzekeren met een kostbaarhedenverzekering.

De premie van de inboedel verzekering wordt veelal standaard vastgesteld aan de hand van postcode, type woning en de inboedelwaarde.

Opstalverzekering
Als je eigenaar bent van een woonhuis is een opstal verzekering een must en vaak ook verplicht bij het afsluiten van de hypotheek. Deze verzekering dekt niet alleen schade aan de woning door bijvoorbeeld brand, blikseminslag en wateroverlast. Maar ook de schade aan onroerende zaken die bij het huis horen. Denk bijvoorbeeld aan een gelijmde parketvloer, een schuur, een schutting of de centrale verwarming. Er is dus een duidelijk verschil met een inboedel verzekering, die alleen schade aan je bezittingen dekt.

Bij een opstal verzekering heb je keuze uit verschillende dekkingen:

  • Standaarddekking: schade door ondermeer brand, ontploffing, blikseminslag, vandalisme, omvallende bomen, water en storm.
  • Uitgebreide dekking: aangevuld met schroei- en smeltschade en de kosten van breekwerk om een lekkage in de waterleiding op te sporen.
  • Allrisk: aanvulling met schade door onverwacht en van buiten komend onheil. Maar schade door terrorisme of natuurrampen is niet gedekt.

De woning wordt verzekerd op basis van de herbouwwaarde. Dat zijn de kosten die gemaakt moeten worden om het pand vanaf de grond opnieuw op te bouwen. Meestal hangt de premie die je betaalt af van de herbouwwaarde. Maar het kan ook zijn dat de verzekeraar de premie berekent op basis van gezinssamenstelling, het soort woning en de postcode. Woon je in een houten huis of een huis, een monument of een pand met een rieten dak, dan kan de premie hoger uitvallen.